Pizzagate: De Pizzeria Waar Geen Pizza’s Worden Gekoeld

In de wereld van nepnieuws is er een categorie die ver boven alle andere uitstijgt – de categorie van complottheorieën die zó vergezocht zijn dat ze een Hollywoodscript laten verbleken. Maak kennis met “Pizzagate”, het verhaal waarin een doodnormale pizzeria in Washington D.C. werd omgetoverd tot het decor van een sinister pedofielennetwerk geleid door, jawel, Hillary Clinton. Pak er een slice bij, want dit wordt een wilde rit.

Hoe het allemaal begon (Spoiler: op het internet, natuurlijk)

In 2016, tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, besloot een verzameling online speurneuzen om e-mails van John Podesta, de campagneleider van Clinton, door te spitten. In plaats van politieke strategieën vonden ze iets wat volgens hen verdacht veel leek op een gecodeerd taalgebruik voor kindermisbruik. Zo werd “pizza” plots een codewoord voor iets onuitspreekbaars en werd een willekeurige pizzeria, Comet Ping Pong, zonder enig bewijs aangewezen als het hoofdkwartier van dit duistere netwerk. Ja, je leest het goed – pizza.

De ‘bewijsvoering’

De zogenaamde ‘onderzoekers’ wezen naar de inrichting van de pizzeria (die kinderlijk speels was, want, nou ja, het is een pizzeria) en claimden dat kunst aan de muur geheime boodschappen bevatte. Als bonus werd een kelder genoemd waar de ‘gruwelen’ zouden plaatsvinden. Kleine kanttekening: de pizzeria heeft helemaal geen kelder. Details, details…

De climax: Een geweer en een heldhaftige zelfverklaarde redder

In december 2016 vond deze bizarheid zijn hoogtepunt toen een man met een geweer Comet Ping Pong binnenstormde om de kinderen uit de ‘gevangenis’ te bevrijden. Na een korte inspectie van het pand (en het besef dat er niets was behalve pizza en een flipperkast), gaf hij zich over aan de politie. Zijn verklaring? Hij had ‘internetonderzoek’ gedaan. Misschien moet iemand hem vertellen dat Wikipedia betrouwbaarder is dan anonieme posts op obscure forums.

Waarom mensen dit geloofden

Pizzagate is een perfect voorbeeld van hoe nepnieuws zich als een virus verspreidt, vooral wanneer politieke emoties hoog oplopen. Het idee dat elites betrokken zijn bij geheime netwerken resoneert bij mensen die wantrouwen koesteren jegens de overheid. En laten we eerlijk zijn – als er ergens een complot te verzinnen valt, zal het internet het verzinnen.

De realiteit

Geen enkel bewijs ondersteunt Pizzagate. De FBI heeft de zaak niet eens serieus genomen. Hillary Clinton heeft nog nooit een slice in Comet Ping Pong besteld (voor zover we weten) en de enige misdaad die hier gepleegd werd, was dat er ooit ananas op een pizza is gelegd.

Wat we hiervan leren

Nepnieuws kan echte gevolgen hebben. Mensen zoals de gewapende man kunnen door deze verhalen tot actie worden aangezet, met potentieel gevaarlijke situaties tot gevolg. Gelukkig liep Pizzagate met een sisser af, maar het is een reminder dat factchecking geen overbodige luxe is.

Dus de volgende keer dat je hoort dat je lokale pizzeria een geheim netwerk herbergt, stel dan eerst de vraag: “Heeft deze tent eigenlijk wel een kelder?”

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Jouw Gids door Fabels en Feiten
      Logo